Kärlbristningar och åderbråck på ben

Kärlbristningar och åderbråck på ben

Kärlbristningar eller åderbråck (varicer) är förtjockade kärl som har blivit grövre pga svagheten i kärlväggarna och blir då slingringa och grövre. S.k. “Spindelkärl” är mer små och ytliga, röda och violettfärgade och stretchar ut under huden.

Med ljus- och/eller sprutbehandling tar vi bort kärl bristningar och åderbråck på benen. Ljuset går direkt ner till blodkärlen och löder ihop, sedan försvinner kärlen. Sprutbehandlingen gör så att kärlen drar ihop sig. Vissa kärl lämpar sig bäst för ljusbehandling och för andra kärl får man bäst resultat med injektionsbehandling. Ibland kan man för snabbaste och effektivaste resultat kombinera behandlingsmetoderna.

Kärlbehandling med IPL ljusteknik

Ljuset penetrera huden och hettar up kärlen så att de drar ihop sig under hudytan. Bästa resultatet av denna behandling får man i ansiktet.På benen lämpar sig denna behandling bäst för riktigt små, tunna, fina kärl bl. a. på vrister och anklar, vilka också är svårare att ta bort med andra metoder.

Som regel tar det någon månad innan man ser att kärlen har försvunnit, och under tiden kan det bli en rodnad eller gulbrun strimma längs kärlet. Ibland kan det bli ett litet blåmärke som också försvinnert. Oftast syns det nästan inget efter behandlingen, men det betyder inte att effekten uteblir.

Man bör inte ha solat före IPL- behandlingen och inte sola den närmast månaden efter denna behandling, vilket kan leda till pigmentförändringar.

Sprutbehandling av tunna kärl och mindre åderbråck

Vi kan också erbjuda sprutbehandling av tunna kärlbristningar på benen. Vi injicerar ett läkemedel som löder ihop blodkärlen. Omedelbart efter behandlingen blir det injektionsbehandlade området irriterat och det blir som en rodnad längs kärlväggen. Sedan övergår rodnaden till en gulbrun strimma som bleknar successivt.

Det är dock inte alltid det blir så stor rodnad efter behandlingen, speciellt vid mindre kärl och det betyder inte att den har mindre effekt.En fördel med sprutbehandlingen är att man kan behandla dig även om du är solbrun eller mörkare i huden. Efteråt kan du vara som vanligt, sola, bada och motionera. Grövre kärl och mindre åderbråck sprutbehandlar vi med samma läkemedel fast med annan koncentration.

Kombination IPL ljusbehandling och injektion

Ofta kan man med fördel, för att uppnå bästa och snabbaste resultat, också kombinera både IPL-ljus och sprutbehandling. Vad som är bäst för Dig får du råd om i samband med Din konsultation.

Repetitionsbehandlingar

Har Du rikligt med förändringar så räcker det som regel inte med en behandling utan man måste behandla dina ben flera gånger, ofta över en period av några månader, för bästa resultat. Det gäller även små kärlnystan.

Kan jag få nya kärl igen?

De kärlbristningar som försvunnit kommer som regel inte tillbaks. Du kan däremot få nya kärlbristningar vilka behöver behandlas. Dessa kärlbristningar hade du fått även om du inte behandlats alls. Det är alltså inte så att kärlen försvinner på ett ställe för att dyka upp på ett annat. De kvinnor som har benägenhet att få kärlbristningar bildar hela tiden nya ådernät. Denna nybildning kan dock variera med olika yttre faktorer såsom graviditet mm.

Har du fått fina ben räcker det kanske med en “Touch up” efter ett par år för att bibehålla snygga ben.

Kärlbristningar på benen är vanligtvis ärftligt och ofta så bildas det nya kärl efter några år. Det innebär att vi rekommenderar Dig att för bästa resultat underhålla med en behandling vart eller vartannat år.

Priser

Konsultation hos läkare: 525:-
Sklerosering kärl 1 ampull: 2100:-
Sklerosering kärl 2 ampuller vid samma tillfälle: 3675:-
Sklerosering kärl 3 ampuller vid samma tillfälle: 4725:-

* Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.