Laser för mörka hår

Laser – Permanent hårborttagning för mörka hår med Laser – High speed Lightsheer Duet

Hårborttagning med laser är en effektiv lösning. Highspeed LightSheer® DUET™ har den allra senaste diodlaser tekniken med vakuumassisterande teknologi för att ta bort oönskad mörk hårväxt med större hastighet och komfort än andra ljusmetoder. Hårets färg och struktur är avgörande för resultatet vid ljusbehandlingar. Ju grövre ett hår är desto mer ljus absorberas till den hårsäcken och därmed kan man uppnå en tillfredsställande värmeutveckling i hårsäcken som resulterar i att hårsäckens cellproducerande och näringstillförande delar dör. Om ett hår är tunt så absorberar inte det hårstrået lika mycket ljus och därmed blir värmeutvecklingen inte heller så hög som det krävs. Att genom ljusbehandling bli av med tunna hår kräver minst dubbelt så många behandlingstillfällen jämfört med grövre hår.

Om Lightsheer Duet

High speed LightSheer® DUET™ är en laser som producerar en laserstråle bestående av högkoncentrerat ljus av våglängden 800 Nm. Under hårborttagningsbehandlingen pulserar lasern under bråkdelen av en sekund, vilket låter de pigmenterade håren absorbera ljuset och värmas upp. Då hårsäcken värmts upp förstörs hårsäcken (bara hårsäckar till hår som innehåller pigmenterade hårstrån kan bli upphettade tillräckligt för att bli förstörda) detta reducerar avsevärt hårets möjlighet att växa ut igen. High speed LightSheer® DUET™ har en stor ljusgivare vilket gör att behandlingsytan per puls når fler antar hårsäckar som kan behandlas på samma gång. Detta gör behandlingen mycket snabbare än traditionella laserbehandlingar. Den vakuumassisterande teknologin gör hårborttagningen behagligare utan behov av lokalbedövning och kontaktgel.

LightSheer® DUET™ har också ett litet handstycke den sk ”the gold standard” Lightsheer ET™ handstycket med ChillTip® kylning för smidig behandling av mindre områden. LightSheer® DUET™ ger oss möjligheten att skräddarsy en behandling som passar just din hårtyp och hudtyp.

Så går behandlingen till

Du skall ha varit hos oss på konsultation inför din Laserbehandling. Då tar vi kort på hudområdet som skall behandlas, hårväxten skall vara väl synlig och man får inte ha ryckt ut hår på ca 4 veckor. På behandlingsdagen skall huden vara helt slätrakad på aktuell hudyta som skall få laserbehandling, duscha gärna efter rakningen. Inga lösa hårstrån får finnas kvar på huden och huden skall vara helt fri från fetter på behandlingsdagen.

Lightsherer DUET har två handstycken. Den stora, HS med vakuumteknologi för stora hudpartier, som varje gång ljuset avfyras behandlar en yta på 22 x 35 mm. Det lilla, ET munstycket används till mindre områden som man snabbt scannar av och avfyrar ljus till. Hela den ytan som man vill avlägsna hår på behandlas vid ett behandlingstillfälle. Kontaktgelé används endast vid behandling med ET handstycket för att få bra glid vid scanningen. Tiden det tar att behandla varierar beroende på hur stort området är, men är betydligt kortare än med tidigare lasrar/IPL tekniker. Det känns som ett stick, eller lite varmt.

Det kommer att dröja ett tag innan håren börjar lossa och falla av, hur lång tid det tar är individuellt och kan variera från gång till gång. Från några dagar upp till 4 veckor kan det ta. Du skall inte rycka ur håren utan endast känna med lätt hand om de lossar från huden eller inte efter laser behandling. Ofta lossar håren direkt, men det är lika vanligt att man får vänta ca 2 veckor. Då har koaglen som bildats i hårsäcken mjukats upp och håret lossar. Denna koagulering av proteinerna håller kvar hårstrået i huden om man inte direkt lossar på håren manuellt dvs. de hår som kommer ut ur huden lätt. Alla andra hår skall sitta kvar i huden inför eventuell efterkontroll eller till nästa behandlingstillfälle. Det går bra att raka det behandlade hudområdet om behov finns. Eventuella kvarvarande hår kommer att bli behandlade vid nästa behandlingstillfälle.

Före

Efter

Så fungerar Laser

Enkelt förklarat är det ljusstrålen som söker sig ner i vävnaden och når det mål den är avsedd för. I de fall man vill ta bort hår, så är det melaninet i hårsäcken som absorberar ljuset som sedan omvandlas till värme. Värme runt 70ºC förstör hårsäcken så att ett nytt hår inte kan återbildas

Dessa områden kan behandlas

Överallt på kroppen och i ansiktet där man finner att (de mörka) håren känns irriterande att ha, men inte på slemhinnor.

Att tänka på vid behandling

Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man ska även undvika sol och solarium två veckor innan. Huden ska vara så ljus som möjligt. Håren skall rakas och vara slätrakat på behandlingsdagen. De skall vara så mörka som möjligt. Innan man rakar området brukar man ta en digitalbild, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer man upp med bilder mellan behandlingstillfällena. Kom då in till oss så vi kan ta foto innan du rakar dig inför din behandling

Eventuella bieffekter

Inga bestående biverkningar har noterats. Hårsäcksinflammation, dvs. irritation (rodnad) och ev. uppkomst av var runt vissa hårstrån kan förekomma i vissa fall, men försvinner då håren börjar lossna. Detta är ofta tecken på dålig hygien efter behandlingen, om man pillar på det behandlade området tex. Sårskorpor kan bildas på känslig hud, men är ovanligt. Det kan även förekomma vid överbehandling, dvs. för hög styrka. Då kan en tillfällig ökning eller minskning av hudfärgen förekomma (pigmentförändringar), som efter de flesta sår, de försvinner efter några månader.

Antal behandlingar

Du bör räkna med att det vanligtvis krävs mellan 3 till 6 behandlingstillfällen för att bli av med håren permanent, men det är individuellt. En mans skägg kan kräva 15 behandlingar pga den kraftiga hårväxten. Hårets växtfas är en avgörande faktor för resultatet av behandlingen och det är ca 30% av de aktivt växande håren som försvinner efter varje behandlingstillfälle. Det är ungefär det antalet av kroppsbehåringen som är i växande fas, men kan variera från person till person. Även hårfärg och hårets tjocklek är av betydelse, ju mörkare och ju grövre håren är, desto snabbare uppnås ett tillfredsställande resultat. Du kan läsa mer om detta under avdelningen om hårväxt.

Efter behandlingen

Man ska inte utsätta det behandlade hudområdet för starkt solljus i två veckor. Det är bra att lugna ner huden med kylbalsam eller Aloe Vera gelé, om huden känns irriterad. Detta bör man göra direkt efter behandlingen så att eventuell värmeutveckling inte skall spridas. Preparaten skall ligga på huden tills värmen avtagit och skall strykas på i ett tjockt lager, vid behov upprepade gånger. Det hjälper inte att göra det efter ett tag utan skall göras omedelbart efter behandling så att värmepåföljder inte skall utvecklas.

Vissa personer ser ut precis som de gjorde i huden innan behandlingen påbörjades, utan ens en rodnad. Vissa personer får en lätt rodnad. Vanligt är att man blir rödprickig, en värmeutveckling uppstår runt varje hårsäck, där håren finns blir det rött. Detta lägger sig efter några minuter till någon timme. Ibland då mycket mörkt hår behandlas kan håren ”hoppa ut ur huden” då blir håret nästan sprängt och lägger sig på huden som en svart prick. Det försvinner oftast då du tvättar dig, men undvik att pilla för mycket för att skona din hud. I vissa fall kan det bli en sårskorpa, då är det ett tecken på mycket värme i huden.

Efterkontroll

Vi följer upp behandlingsresultatet kontinuerligt i samband med att du kommer för din nästa laser behandling.

Priser

Som tidigare nämnts vill vi se din hårväxt innan vi fastställer pris för din behandling, framförallt då det gäller hårväxt i ansiktet. Läs mer under konsultation.

Hur ofta

Området där hårväxten skall avlägsnas bör behandlas kontinuerligt. Efter 6-8 veckor är det dags igen de första gångerna. Det kan variera från område på kroppen och person. Om man behandlar hår på kroppen kan man behöva vänta upp till 12 månader mellan behandlingarna. Så många hår som möjligt bör vara synliga för bästa resultat. Ju fler behandlingar man gjort desto längre tid kan det krävas mellan behandlingstillfällena. Ofta flera månader.